mum's kitchen

Saturday, 5 December 2015

Resepi Custard Teacake




Bahan-Bahan A :-


  • 125 gram mentega
  • 1/3 cawan gula halus @ gula castor
  • 2 biji telur gred A
  • 3/4 cawan tepung naik sendiri (biasanya guna 1/2 cawan tepung gandum + 1 sudu baking powder
  • 1/2 cawan tepung kastard
  • 1/2 camca teh esen vanilla 

Cara-cara :-

  • Masukkan mentega dan gula kastor hingga kembang
  • Masukkan telur ,esen vanilla dan tepung hingga rata 

Bahan B:-

  • 2/3 cawan susu segar
  • 1/3 gula kastor (secukup rasa)
  • 15 gram mentega
  • 1 sudu besar tepung kastard

Cara -cara:-

  • Masukkan susu dan gula hingga larut.(api perlahan)
  • Masukkan tepung kastard hingga pekat dan mendidih
  • Masukkan mentega.Sejukkan 

Cara membuat:-

  • Masukkan separuh bahan A kedalam loyang dan ratakan
  • Tuangkan kastard yang disejukkan tadi.
  • Masukkan baki bahan A kedalam loyang dan ratakan 
  • Panaskan ketuhar.Bakar pada 180 celcius selama 20-30 minit.
  • Siap dihidangkan.

No comments :

Post a Comment