mum's kitchen

Friday, 4 December 2015

Resepi Kek Coklat Moist

Bahan Ayak :-

  • 2 cawan tepung
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 4 sudu teh tepung coklat @plain  


Bahan Slow Cook :-

  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 cawan susu pekat
  • 1 cawan gula perang
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan air panas (boleh diganti dengan susu coklat )
  • 1 cawan minyak masak
  • 2 biji telur (gred A)


Topping :-

  • 300 gm choc masakan
  • 100 ml whipping cream @ susu cair 
  • 2 sudu besar mentega 


Cara-cara:-
  • Masak bahan slow cook kecuali telur hingga larut.
  • Setelah bahan slow cook sejuk,pukul telur hingga berbuih,kemudian satukan dan sebatikan dengan bahan slow cook.
  • Tambahkan tepung sedikit demi sedikit,whisk rata,setelah rata semua bahan,kaut balik dengan spatula supaya lebihan udara dapat keluar dan kek tidak berlubang-lubang bila dimasak.
  • Alas loyang 8x8 dengan baking paper dan griss keliling loyang.
  • Kukus selama 20-30 minit.Sedia untuk dihidang...





No comments :

Post a Comment